NFK vindt sluis medicijnen goed idee

Nieuwe geneesmiddelen voor kanker die erg duur zijn worden niet meteen in het basispakket opgenomen. In de ‘sluis’ worden zij eerst beoordeeld en daarna onderhandelt het ministerie over de prijs. NFK vindt de sluis een goed idee: de prijzen van geneesmiddelen moeten omlaag, zodat we ook in de toekomst de innovatieve middelen voor patiënten kunnen blijven betalen. NFK vindt dat de fabrikanten tijdens de sluisperiode de al geregistreerde middelen gratis ter beschikking moet stellen. Het proces van beoordelen moet en kan sneller. Tijdens het Bruggink debat op 7 november heeft NFK hiervoor aanbevelingen gedaan.

Klik hier om te lezen wat Pauline Evers (NFK) op de bijeenkomst naar voren heeft gebracht.

De meeste nieuwe geneesmiddelen voor kanker komen automatisch in de basisverzekering en worden vergoed voor alle patiënten die deze middelen nodig hebben. Een klein aantal (8 sinds juli 2015 van de ruim 80 die er geregistreerd zijn) worden extra beoordeeld door het Zorginstituut in de sluis. Daarna volgen prijsonderhandelingen door het ministerie van VWS. Tot nu toe zijn alle kankergeneesmiddelen uiteindelijk in het pakket opgenomen.

De sluis betekent soms wel dat patiënten gedurende een bepaalde tijd geen toegang tot deze geregistreerde middelen hebben. NFK vindt dat eigenlijk onacceptabel maar als een middel eenmaal verkocht wordt is er voor de fabrikant geen enkele druk meer om de prijs te verlagen. Daarom vinden we de sluis in principe een goed idee.

Een aantal fabrikanten stelt hun middel tijdens de sluisperiode gratis ter beschikking (compassionate use). NFK pleit ervoor dat álle fabrikanten dat gaan doen.

Ook vindt zij dat de procedure versneld moet worden. ‘Als alle partijen meewerken kunnen we veel eerder met de beoordeling beginnen,’ aldus Pauline  Evers. Zodra de resultaten in de internationale literatuur gepubliceerd zijn, kunnen de artsen bepalen hoe ze dit middel in de behandeling in Nederland gaan inpassen (CIEBOM advies). Daarmee kan het Zorginstituut aan de slag voor de beoordeling. De fabrikant moet dan ook in een verder stadium zijn dossier indienen bij het zorginstituut. Vooral voor wat betreft de prijs die zij voor het middel willen vragen.

Soms worden er ook middelen beoordeeld die nagenoeg gelijk zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende fabrikanten die allemaal immunotherapie voor longkanker op de markt brengen. Als de middelen heel erg vergelijkbaar zijn kan de beoordeling ook veel korter.

Door compassionate use en een snellere beoordeling hebben patiënten toch nog toegang tot middelen terwijl het principe van lagere prijzen via onderhandelingen wel bereikbaar blijft.

Wil je weten hoe geneesmiddelen in Nederland in het verzekerde pakket komen? lees dan verder in ‘De reis van het medicijn‘.