Zorgverzekering en kanker in 2018
Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om alle informatie voor 2018 voor het einde van het jaar bekend te maken. Dit gaat dan om de bekendmaking van hun zorgvergoedingen én welke zorgverleners er gecontracteerd zijn. Zo heb je de mogelijkheid om een andere zorgverzekering te kiezen.
De Informatiegids zorgverzekering 2018 van de Patiëntenfederatie Nederland legt heel duidelijk uit hoe het zorgsysteem in elkaar zit. Er zijn veel verschillende keuzes mogelijk wanneer het gaat om de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken, maar het kan ook ingewikkeld zijn.
- De Patiëntenfederatie heeft meer informatie en tips voor je.
- Bovendien kun je bij de Consumentenbond een Minigids Zorgverzekeringen met tips en informatie aanvragen.
- De informatiekaart zorgverzekeringen van de Patiëntenfederatie en Pharos helpt je ook op weg.
- Of klik op de afbeelding hieronder en doe een test om te zien welke verzekering het beste bij jou past.
Basisverzekering en eigen risico
Welke zorg bij kanker zit in de basisverzekering?
Bijna alle zorg voor kanker zit in de basisverzekering. De basisverzekering is een verplichte verzekering voor elke Nederlander. Veel zorg valt onder het eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro van de kosten die je in een jaar maakt zelf moet betalen. Het maakt niet uit of dit is voor een controle in het ziekenhuis, medicijnen of bijvoorbeeld een haarwerk.
Welke zorg valt buiten het eigen risico van 385 euro?
De zorg (ook tandheelkundige zorg) voor kinderen jonger dan achttien jaar, huisartszorg, verloskundige zorg, kraamzorg, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering, tandartskosten voor verzekerden jonger dan achttien jaar, hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg, griepprik voor risicogroepen, nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie), ketenzorg (dat is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (bijvoorbeeld bij diabetes behandelingen), gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker) en wijkverpleging vallen niet onder het eigen risico en hoef je dus niet te betalen.
In welk jaar betaal je het eigen risico?
Zorgaanbieders sturen soms pas laat rekeningen. Ziekenhuizen sturen pas een nota als de zorg is afgesloten. Zo is het mogelijk dat je voor zorg die in 2017 is geleverd, pas in 2018 een declaratie krijgt. De behandeldatum bepaalt in welk jaar het van je eigen risico af gaat. Voor welk jaar je eigen risico betaalt legt de illustratie van Zorgwijzer goed uit.
Oncologische revalidatie
Oncologische revalidatie en conditietraining helpen bij diverse problemen als gevolg van kanker. Het gaat hierbij om het geven van advies, begeleiding bij het omgaan met de ziekte, herstel, conditieverbetering en het in stand houden van de conditie. Oncologische revalidatie is een verzamelnaam en kan op allerlei manieren aangeboden worden in alle fasen waarin je je bevindt: Diagnose, behandeling en nazorg.
Als je 18 jaar of ouder bent
In veel ziekenhuizen wordt oncologische revalidatie aangeboden tijdens en na behandelingen. Verschillende disciplines werken hierbij samen met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze zorg wordt ook aangeboden in veel revalidatie-instellingen. Onder bepaalde voorwaarden wordt deze zorg vergoed vanuit de basisverzekering en valt dan onder het eigen risico. De zorg moet in dat geval onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist worden aangeboden.
Ook worden de kosten van geriatrische revalidatiezorg vergoed. Dit is revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen na een ziekenhuisingreep.
Er zijn zorgverzekeraars die oncologische revalidatie ná de behandeling – buiten het ziekenhuis – opnemen in de aanvullende verzekering. Deze zorg valt dan niet onder het eigen risico. Zo biedt Adelante in Limburg een programma vergelijkbaar met het voormalige Herstel en Balans. Dit heet Herstellen na kanker. De kosten zijn 900 euro en die worden soms vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Het is ook mogelijk om een programma te volgen bij de fysiotherapeut, wanneer er een chronische indicatie voor fysiotherapie is. Het gaat dan om indicaties die op deze lijst staan, de eerste twintig sessies zijn voor eigen rekening of worden (deels) vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Vanaf de éénentwintigste sessie worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zorg valt dan onder het eigen risico.
Stichting Tegenkracht biedt sportbegeleiding op maat. Dit bestaat uit een sportmedisch onderzoek en begeleiding op maat. Een aantal van deze kosten wordt gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekeraar. Worden er kosten niet vergoed? Dan kun je aanspraak maken op financiële ondersteuning uit het sportfonds dat Tegenkracht ter beschikking heeft.
Als je jonger bent dan 18
Oncologische revalidatie en conditietraining wordt op dezelfde manier aangeboden als voor mensen boven de achttien jaar.
Voor vergoeding van zorg bij de fysiotherapeut gelden andere regels. De eerste negen sessies worden vergoed en indien nodig worden er nog eens negen sessies vergoed. Wanneer er een chronische indicatie voor fysiotherapie is, het gaat dan om indicaties die op deze lijst staan, worden alle sessies vergoed. Deze zorg valt onder de basisverzekering. De zorg voor jongeren kent geen eigen risico.
Psycho-oncologische zorg
Kanker doet niet alleen iets met je lichaam. Ook emotioneel, geestelijk en sociaal kan het veel gevolgen hebben. Zowel patiënten als hun dierbaren kunnen behoefte hebben aan een luisterend oor, lotgenotencontact of therapeutische begeleiding bij de verwerking van wat je is overkomen.
Wanneer je ouder bent dan 18
In veel ziekenhuizen kun je voor hulp bij emotionele, geestelijke en sociale problemen terecht bij een maatschappelijk werker of psycholoog. Je behandelend arts kan je verwijzen. Deze zorg valt in de basisverzekering onder het eigen risico.
Voor lichtere psychische problemen kun je meestal ‘gewoon’ terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben daarvoor vaker een praktijkondersteuner van de GGZ of psycholoog binnen de praktijk. Deze hulp valt onder de basisverzekering, maar telt niet mee voor het eigen risico.
Als de huisarts of praktijkondersteuner je onvoldoende kan helpen, kun je doorverwezen worden naar hulpverleners of instellingen met meer kennis.
Als het gaat om lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen of chronische (stabiele) problematiek, word je verwezen naar de Generalistische Basis GGZ. De behandeling wordt dan gedaan door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen. Meestal gaat het daarbij om vier tot tien één-op-één gesprekken. Soms is een internetprogramma deel van de behandeling.
Wanneer je problemen ernstiger en langdurig zijn, valt de behandeling onder Specialistische GGZ. Er is dan ook een psychische stoornis vastgesteld volgens een methode die in de Geestelijke gezondheidszorg gebruikt wordt: de DSM-V. De behandeling wordt net als bij de basis-GGZ uitgevoerd door: psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.
Als de diagnose Aanpassingsstoornis wordt gesteld, zonder andere problematiek, dan wordt behandeling daarvan niet vanuit de Basisverzekering vergoed. Van een aanpassingsstoornis is sprake als iemand moeite heeft om zich op emotioneel vlak aan te passen aan een veranderde situatie, bijvoorbeeld na ziekte of overlijden. Hulp vanwege overspannenheid op het werk of relatieproblemen wordt ook niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms wordt hulp bij deze problemen wel vanuit een aanvullende verzekering vergoed.
Voor Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ kun je onder andere verwezen worden naar de psycho-oncologische centra, die vallen onder IPSO. Psycho-oncologische centra werken op afspraak en op verwijzing door de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
Soms kan lotgenotencontact je ook goed helpen. Je kunt lotgenoten vinden via de patiëntenorganisatie of bijvoorbeeld bij de inloophuizen voor mensen met kanker. Dit is doorgaans gratis.
Als je jonger bent dan 18
In veel ziekenhuizen kunnen kinderen tot 18 jaar voor hulp bij emotionele, geestelijke en sociale problemen terecht bij een maatschappelijk werker of psycholoog. De behandelend arts kan verwijzen. Deze zorg valt onder de basisverzekering maar voor kinderen geldt er geen eigen risico.
Voor lichtere psychische problemen kunnen kinderen vaak ook terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben daarvoor een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk. In sommige huisartsenpraktijken zijn er praktijkondersteuners beschikbaar voor kinderen en jongeren. Deze hulp valt onder de basisverzekering.
Als de huisarts of praktijkondersteuner onvoldoende kan helpen, kan een kind doorverwezen worden naar hulpverleners of instellingen met meer kennis. Sinds 2015 vergoedt de gemeente geestelijke gezondheidszorg voor jongeren tot 18 jaar (jeugd-GGZ) en beschermd wonen voor jongeren. Dit staat in de Jeugdwet. De gemeente waarin je woont, heeft contracten afgesloten met verschillende zorgverleners en instellingen. Kinderen kunnen daar terecht met een verwijzing van de huisarts. Dan is de vergoeding van de kosten geregeld. Als de voorkeur uitgaat naar een instelling of zorgverlener waar geen contract mee is, moet er eerst contact worden gezocht met het sociaal team van de gemeente.
De psycho-oncologische centra, die onder IPSO vallen, hebben contracten met een aantal gemeenten.
Soms wordt hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog, vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ouders kunnen er ook voor kiezen deze kosten zelf te betalen. Als kinderen kampen met een ernstige ziekte, kunnen problemen erg complex zijn. Dat noem je een intensieve zorgvraag. Soms is onduidelijk waar een kind dan terecht kunt. Ouders kunnen dan contact opnemen met Het Juiste loket. Deskundigen bieden maatwerk en beantwoorden vragen. Bijvoorbeeld of een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ) mogelijk is. Of als je wilt weten bij welke instanties je moet zijn.
Bij vragen of problemen
Heb je een vraag of loop je tegen een probleem aan bij je zorg- of hulpverlener? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer.