Hartwig Medical Foundation

Therapie op maat door het uitlezen van het DNA van een tumor, het klinkt futuristisch maar het wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan!

Samen met het #patiëntenplatformsarcomen mochten wij vandaag een kijkje nemen bij de Hartwig Medical Foundation. Zij beheren een enorme databank met alle DNA gegevens van (uitgezaaide) tumoren van zo’n 4000 Nederlandse patiënten. Met deze gegevens faciliteren zij onderzoek naar kanker en hebben zij de mogelijkheid om een voorstel te doen voor medicatie.

Een beetje uitleg over hoe dit in zijn werking gaat:
DNA-sequencing zorgt ervoor dat het hele DNA van de tumor wordt uitgelezen. Het DNA bestaat uit een heleboel letters in een bepaalde volgorde en in combinaties waarin informatie is opgeslagen. Zoveel informatie dat, als je het op A4 zou uitprinten, een stapel papieren zo hoog als de Martinitoren zou hebben! In tumoren staan er fouten in deze informatie, mutaties genoemd. Deze mutaties kunnen dus worden opgespoord als het hele DNA is uitgelezen. Tegenwoordig zijn er medicijnen die alleen op 1 mutatie hun werking hebben. Zo kan er voor behandeling al worden bekeken of een patient baat zou hebben bij een bepaald medicijn.

Bijvoorbeeld een bepaald medicijn werd al gebruikt bij borstkanker patienten die mutatie “A” hadden. Via DNA-sequencing werden opeens prostaatkanker patienten gevonden die ook mutatie “A” hadden. Deze patienten kregen hetzelfde medicijn (initieel voor borstkanker ontwikkeld), met goed resultaat.

Bovenstaande technieken worden momenteel in studieverband gebruikt en ook alleen voor specifieke kankersoorten. Voor desmoïd tumoren is dit nog toekomst muziek, maar hoe mooi zou het zijn als ook onze patiëntengroep hier gebruik van kan maken? Een mooi doel om naar te streven!