Sorafenib in Nederland beschikbaar!

Goed nieuws voor patienten met een desmoïd tumor! Na lang wachten wordt het middel “sorafenib” (merknaam nexavar) sinds 1 april 2020 goedgekeurd als medicijn in de behandeling van desmoïd tumoren. Vorig jaar publiceerde wij een samenvatting van het gerenommeerd onderzoek uit de VS (bijgevoegd). Deze studie is de eerste studie geweest waarin een medicijn goed is onderzocht voor desmoïd tumoren. Mede daarom hebben wij het afgelopen jaar, in samenwerking met de specialisten, alles op alles gezet op de Nederlandse goedkeuring te krijgen. Extra trots zijn wij dan ook op iedereen die hieraan heeft bijgedragen!

Kijk voor de resultaten van de studie terug in ons gepubliceerde artikel: https://www.desmoid.nl/wp-content/uploads/2019/01/Sorafenib-samenvatting-NEJM.pdf

Het middel sorafenib valt onder de doelgerichte therapie (targeted therapy) waar ook imatinib en pazopanib onder vallen. Inmiddels weten we dat het effect van de therapie op de tumor vaak pas na 10 maanden kan worden geevalueerd. Daarom is dit geen middel wat in ‘acutere’ situaties kan worden ingezet, waarin het snel slinken/stabiliseren van de tumor het doel is. Het bijwerkingenpakket van sorafenib is vergelijkbaar met de andere medicijnen in zijn groep: vermoeidheid, huiduitslag, maag-darmklachten en een hoge bloeddruk.